Denna gästkrönika är skriven av vår unga röst Johanna Stenmark. Idag skriver hon om att kommentera på nätet.
Det här med att kommentera på nätet, var ska jag börja? Få saker har triggat så mycket diskussioner, debatter och känslor. Den bilden som media målar upp är ofta fylld av troll, rasism, sexism och andra otrevligheter. Jag förnekar inte att sådant sker, jag håller däremot inte med den negativa mediabilden som kommentarsfälten lever med idag. Jag tror att många glömmer bort vilka möjligheter som kommentarsfälten kommer med. Jag vill lägga de negativa diskussionerna på hyllan för en stund och fokusera på möjligheterna med kommentarsfält. Kontakten som skapas. Dialogen. Läs mer om mina tankar här — och varför inte kommentera också?
Kommentera eller inte kommentera?
Denna ständiga kamp mellan de goda intentionerna och det anonyma hatet. För det är så det känns just nu i medias diskussion kring kommentarerna på nätet. Vad diskuterar de? Jo, det här med att kommentera i sociala medier, på bloggar eller på journalisters artiklar. Å ena sidan står de som anser att nätet är en plats där du anonymt ska kunna uttrycka dig precis som du vill. Å andra sidan står de som anser att samma lagar som gäller i det fysiska samhället även bör gälla i det digitala samhället. Allt för ofta nämns de negativa effekterna av kommentarerna på nätet. TV3s Trolljägarna är till exempel en produkt av detta. Ett tv-program där ”nättrollen” ställs till svars för det de har skrivit på nätet, kommentarer om bland annat hot, hat, rasism och sexism. Jag förnekar inte den problematik som Trolljägarna tar upp. Däremot anser jag att det finns en sida av kommentarsfältet som ofta glöms bort i medias diskussioner.
Varför har vi kvar kommentarsfältet om det inte skulle finnas någonting positivt med dem? Vad fyller de för funktion om det ändå bara leder till hat, hot och andra fula ting? Det är det jag vill lyfta, det positiva som kommentarerna kan leda till!
När det fysiska rummet inte räcker till
Vi människor blir allt mer individualistiska och vi spenderar allt mer tid på nätet. Den digitala närvaron tar ibland över den fysiska. Jag har alltid fått höra att det finns ingenting som är så effektivt som fysisk kontakt, ansikte mot ansikte, när det kommer till kommunikation. De dagliga mötena. När vi träffas, skakar hand, utbyter meningar. Hur gör vi då när den mänskliga kontakten i allt större utrsträckning förflyttas till det digitala samhället? Hur ersätter vi den fysiska interaktionen? Om vi inte längre utbyter meningar i den fysiska världen, finns det då ett sätt att göra det digitalt?
Kommentera mera!
Ja, det går att kommunicera digitalt på ett sätt som skulle kunna komplettera den fysiska världen. Genom att kommentera. Att kommentera låter kanske löjligt enkelt, men att kommentera på nätet kan vara det bästa sättet att uppnå mellanmänsklig interaktion digitalt. Dialoger mellan människor. Vi kan lära så mycket av varandra och vi kan göra det från tryggheten i våra egna hem. Som marknadsförare ser jag kommentarerna som ett sätt att skapa kontakt med potentiella och befintliga kunder, arbetsgivare och många fler. Du kan även lära dig mycket om ditt företag genom kommentarsfälten – vad tycker ”folk” om er egentligen?
Du kan också skapa förtroende. Genom att besvara kommentarer har du möjlighet att skapa en dialog med någon. En relation som du kanske inte har möjlighet att skapa i den fysiska världen. Kommentarsfälten är en möjlighet för människor att göra sig hörda och bli hörda. Visst låter det bra? Fundamentala mänskliga behov paketerade online av dig och mig.
Nättrollen som media gång på gång väljer att uppmärksamma finns det minst lika många av i den ”verkliga” världen. Vi kommer inte att stänga ner den fysiska världen för att komma undan de fysiska trollen. Så varför ska vi stänga ner den digitala världen för att komma undan nättrollen? Nätsamhället är här för att stanna, låt oss omfamna det! Låt oss utveckla det!
Ny teknik leder vägen
Anonymiteten på nätet är ett hett ämne som jag väljer att lämna åt sidan för den här gången. Självklart är det en problematik vi står inför – hur ska vi förhålla oss till anonymiteten och det beteendet som ibland följer?
Nej, jag vill istället hålla fast vid möjligheterna. Idag – inte sällan i samband med ovanstående problem – diskuteras ofta hur kommentarsfunktionerna ska kunna begränsas. Jag vill istället skriva om hur de skulle kunna släppas friare.
Med friare menar jag inte ökad anonymitet och liknande. Jag menar enkelheten i att kunna kommentera någonting. Att få göra sig hörd och bli hörd. Det blir inte alla, inte alltid, inte ens på nätet. Projektet Kommentarsfält för alla och tidningen 8sidor vill ändra på detta. Det handlar om att personer med utvecklingsstörning eller kognitiva funktionsnedsättning också ska kunna delta i samtalen på nätet. Bakom projektet står Malin Crona, chefredaktör på tidningen 8sidor som ges ut av Centrum för lättläst, och Mikael Zackrisson, marknads- och kommunikationschef på Ziggy Creative Colony. Tillsammans har de utveckat en renare, enklare, mer ”pang på rödbetan”-version av den traditionella kommentarsfunktionen på 8sidors nätversion.
Alla är välkomna i det digitala samhället
Det som Malin och Mikael har skapat är en förenklad kommentarsfunktion. Genom att inte kräva inloggning för kommentarerna har de tagit bort ett hinder. Skarpare kontraster, rakare symbolik. En enklare layout helt enkelt. Det var det vinnande konceptet. Kolla in funktionerna och testa kommentera här.
De förenklade kommentarsfunktionerna ska alltså minska avståndet mellan de med utvecklingsstörning eller kognitiva funktionsnedsättningar och det digitala samhället. Alla ska med har vi hört förut. Nu – när vi flyttar online – är det projekt som Kommentarsfält för alla som leder vägen.
Återigen, jag förstår debatten kring anonymitet och yttrandefriheten. Jag vill dock att vi släpper den debatten för en liten stund. Jag skulle vilja att media släppte den debatten, om än bara för en liten stund. Hur mycket har inte media att vinna på kommentarerna? Det är en outtömlig källa till tyckande, känslor och tankar. Till företagen – en gratis tjänst för att förstå hur deras kunder använder sig av och tycker om deras produkter och tjänster. Framför allt, i och med teknik som bland annat Kommentarsfält för alla erbjuder, en gemenskap för alla. Ett sätt för ”alla” att synas och höras!
Den oändliga historien
Möjligheterna på nätet är ett väldigt uttjatat ämne, särskilt inom marknadsföring. Ändå är det lätt att glömma bort vilka de möjligheterna egentligen är. När rubrikerna i media – i tidningarna och på TV – svartnar och en negativ stämning föds är det en utmaning att se solen bland molnen. Ofta fokuseras det i media på detaljerna – på träden och trollen – men ibland är det bra att ta ett steg tillbaka och se skogen också. Helheten. För mig som ny i branschen önskar jag att fler väljer att kommentera och att möjliggöra för fler att kommentera. Projekt som Kommentarsfält för alla faller mig då verkligen i smaken!
Jag tror att det är en viktig del av nätsamhället att kommentarerna finns där. På ont och gott. Nättrollens kommentarer spelar sin roll, de återspeglar trots allt sidor av samhället. Otrevliga sidor förvisso men jag tror inte vi tjänar på att bara förneka att de finns där. Nej, jag tror på att dialogen, interaktionen och kontakten som skapas kommer att väga tyngre än trollen. Hur stora och fula de än må vara.
Diskussionerna kring kommentarsfältens vara och icke vara kommer mest troligt inte att ta slut någon gång snart. Tvärt om har den nog bara börjat. Däremot väljer jag att se på det hela ur andra ögon. Jag väljer att se möjligheterna. Dela gärna med dig av dina tankar kring kommentarerna på nätet! Varför inte här nedan.. i en kommentar? 😉
Dela artikeln om du gillade den!
Liknande artiklar
Förslag på mer läsning
Miljö- och hållbarhetpåståenden i din marknadsföring
Medvetna konsumenter lockar till miljö- och hållbarhetspåståenden i företagens marknadsföring. Men kraven på vad som får sägas inom detta område är extra hårda. Ta reda på vad som gäller. Läs denna artikel i Kntnt Magasin skriven av advokat Erik Ullberg och biträdande jurist Richard Fürst på Wistrand advokatbyrå.
Läs artikel »Content marketing v/s redaktionell kommunikation – sex krav du skall ställa på din contentbyrå
Står du i begrepp att ta hjälp av en byrå i din content marketing? Då har du säkert upptäckt att var och varannan byrå i kommunikationsbranschen numera påstår sig vara experter på ämnet. Begreppet används flitigt av många, vilket gör det svårare för dig som köpare att veta vem eller vilka du ska vända dig till. I denna artikel hjälper Lars Wirtén dig på traven!
Läs artikel »Så skyddar du företagets hemligheter och viktiga kundrelationer
Den höga rörligheten på arbetsmarknaden leder till att många byter jobb. För att hindra att företagshemligheter och viktiga kundrelationer följer med till konkurrenten behöver arbetsgivaren känna till juridiken. Om detta handlar dagens artikel författad av advokat Gustav Sandberg och biträdande jurist Viktoria Hybbinette på Wistrand Advokatbyrå.
Läs artikel »Så får du kontroll på arbetsflödet i din content marketing – del 2
Spar på tid och krafter – effektivisera arbetsflödet i din content marketing! Lars Wirtén och Jörgen Olsson – två erfarna journalister, redaktörer och seniora skribenter, delar med sig av sina bästa tips i två artiklar i Kntnt Magasin. Detta är en andra. Trevlig läsning!
Läs artikel »Vad är artificiell intelligens?
Funderar du på vad AI är och hur du skall förhålla dig till den revolution inom området som vi med säkerhet bara sett början på? Detta är något som vår krönikör Martin Modigh Karlsson ägnar mycket tankemöda. Läs hans intressanta analys i dagens artikel.
Läs artikel »Så får du koll på arbetsflödet i din content marketing – del 1
Effektivisera arbetsflödet i din content marketing. Det finns flera anledningar. Inte minst spar du tid. Lars Wirtén och Jörgen Olsson – två erfarna journalister, redaktörer och seniora skribenter, delar med sig av sina bästa tips i två artiklar. Den första hittar du här!
Läs artikel »Personuppgifter på vift – Vad är ditt ansvar?
Då och då händer det att ett företag förlorar kontrollen över sina kunders personuppgifter. Det är naturligtvis inte bra och får konsekvenser. I denna artikel förklarar advokat Erik Ullberg och biträdande jurist Richard Fürst på Wistrands Advokatbyrå vad en personuppgiftsincident är och vad du måste göra när en sådan har inträffat. Läs och lär!
Läs artikel »Så SEO-optimerar du webbplatsen för röstsök
2020 kommer 50% av alla sökningar ske med rösten visar studie och Googles ”voice search”-tjänst växer så det knakar. Detta gör att du bör SEO-optimera din webbplats för röstsökningar redan nu. I dagens gästkrönika förklarar Alexandra Jung hur du gör!
Läs artikel »Inbound marketing sneglar mot content marketing
I denna gästkrönika reflekterar Niloo Lopez över vart inbound marketing är på väg efter att ha besökt megakonferensen Inbound 2019.
Läs artikel »Överraskande slutsats från INBOUND 2019
Kntnt Radio är tillbaka! I avsnitt 209 diskuterar Pia Tegborg, Thomas Barregren och Niloo Loopez utifrån Niloos ”take aways” från 2019 års upplaga av megakonferensen INBOUND. Samtalet landar i en oväntad konklusion. Pia och Thomas ger också en förklaring till den långvariga tystnaden. Efter 208 avsnitt under nästan lika många veckor blev det helt plötsligt tyst. Vad hände?
Läs artikel »