Det är lätt att känna maktlöshet över allt otäckt som just nu händer i världen. Liksom att oroas över våra barns framtid. Men är det så nattsvart som det verkar? Rör vi oss inte trots allt, med små steg framåt i en process där världen till slut blir en liten gnutta bättre? Det är i alla fall Gabriella Myréns övertygelse när hon guidar oss genom förändringens fyra rum. Lyssna eller läs hennes senaste krönika! Som också blir den sista innan Gabriella tar en paus på obestämd tid.
Hör Gabriella läsa sin krönika eller läs den själv.
Sen jag kan minnas har jag levt i känslan av att vi, det vill säga mänskligheten, är väg åt rätt håll. Alltså från fattigdom, från okunskap, från avståndstagande och från stridigheter till enande, ökat välstånd, mer och bättre utbildning för allt fler, till en högre medvetenhet. Till något bättre. Till en bättre värld för oss alla.
Sjävklart förekommer det vissa dippar och riktningen framåt är inte alltid lika tydlig. Men att vi tillsammans är på väg mot bättre tider och till en mer kärleksfull mänsklighet, det har varit min stora övertygelse.
Men nu. Efter allt det som hänt den här hösten — jag tänker på presidentval, miljörapporter, flyktingströmmar, hot om upprustning, uppviglade folkgrupper, havererade demokratier och ett alltmer polariserat samhälle — börjar till och med en obotlig optimist som jag själv att tvivla och ifrågasätta hela min världsbild.
En ovälkommen gäst
Jag har fått en ovälkommen inneboende. Oron. Den är stark och finns där mest hela tiden. Frustration och sorgsenhet likaså. Och du får gärna likna mig vid strutsen som stoppar huvude ti sanden, men det är först nu som jag på allvar börjat känna panik inför den framtid som mina barn går till mötes.
Vad har vi ställt till med? Vad är det jag inte har kunnat hejda? Hur kunde allt gå så vanvettigt fel? Jag försöker hitta en förklaring på det bokstavliga dödläget i världen. (Du hör, det är nattsvart i min hjärna.)
Så slår det mig. Och jag inser vad jag missat.
Förändringens fyra rum. Lagen om alltings naturliga process.
De fyra rummens evangelium
Tesen om Fyrarummaren utvecklades av Claes Janssen och som de flesta teser och teorier, har även denna sina kritiker. Med det sagt går jag nu raskt vidare — så får du själv bilda dig en uppfattning om vad du vill göra med den här berättelsen.
Den här teorin appliceras ofta ute på företag och organisationer för att beskriva och medvetandegöra ett skeende. Den är en slags förklaringsmodell som visar på vad som händer med grupper och individer genom förändring, kris och förnyelse.
Eller som jag själv väljer att tolka teorin: Hur vi tillsammans och enskilt hanterar livet och det som händer oss.
Begränsad rörelsefrihet
Hela händelsen utspelar sig i fyra rum. Av någon märklig anledning tänker jag mig en sekelskiftesvåning med snudd på kvadratiska rum förbundna med varandra. Det är högt i tak, parkettgolven knarrar lite hemtrevligt, fönstren är rätt stora och allt andas en slags Fanny och Alexander-skimrande känsla av lite för hög temperatur i förhållande till den något för låga syrehalten.
Trots den — i mitt tycke och i min föreställning — fina inramningen, så finns det en faktor du inte kan bortse ifrån, ett element du inte kan förhandla bort. Du får nämligen inte lämna rummet du vistas i förrän du är klar med det. Oavsett vad du tycker om den saken.
Varje rum bär sitt eget unika namn, en beskrivning av det tillstånd som råder i det.
Rum nummer ett: Nöjdhet
Det första rummet heter Nöjdhet. Här är människorna nöjda med allt precis som det är. Här har man koll på läget, känner sig trygg, vet som krävs av en själv och vad man kan förvänta sig av andra. Mycket fungerar fint och många mår gott. Man har inget större intresse av att rannsaka sig själv eftersom allt rullar på fint. Det är bra som det är.
Här kan vi hänga ett tag, du ochjag. Men vi kan inte stanna här för evigt. I avsaknad av utveckling breder nämligen avvecklingen ut sig. Och det kan vi inte tolerera. Inte chefen, inte aktieägarna, inte de yngre generationerna. Och inte heller den levande människan i oss.
När det nöjda tillståndet börjar hotas av att någon eller några börjar skruva på sig, då är det dags att lämna detta rum och gå in i nästa. Rummet där censuren råder.
Rum nummer två: Förnekelse
Förnekelse. Censur. Det andra rummet är lite som de där tre aporna: Hör inget, ser inget, säger inget.
Ofta är det någon form av förändring som gör att nöjdheten plötsligt upphört. Något obegripligt hotar ens omvärld och man möter förändringen genom att låtsas som om inget har hänt. ”Vi fortsätter göra som vi alltid gjort, så blir det nog bra ska du se.”
Det håller ett tag. Men förr eller senare tvingas man vidare genom självinsikt. Det sker i samma stund som man drar det där djupa andetaget och till slut erkänner för sig själv att inget någonsin kommer att bli som förut och att man inte har något annat val än att agera utifrån förändringen. Insikten är signalen för att man är redo att göra entré i nästa rum.
Rum nummer tre: Förvirring
I tredje rummet råder förvirring. Det är ett kaos av svårhanterliga känslor och brist på strukturer att hänga upp tillvaron på. Allt ställs på sin spets när man slås av insikten att man nu har nått botten. Du står, kanske till och med, ligger på nollpunkten. Det finns inte längre något att återvända till. Ingen idé att blicka bakåt. Det är bara att ta det första trappsteget och börja traska uppåt. Hur jobbigt det än kommer att bli.
I en organisation är det nu de avgörande besluten och vägvalen görs. I bästa fall. Annars väntar sjukskrivningar, röda siffror, personalflykt och en allmänt oskön arbetsplats. För oss som individer — på hemmaplan eller i andra sammanhang — handlar det om att börja kämpa för sin egen överlevnad. Att på egen hand eller med hjälp av andra, skapa möjligheter för att ta sig från ett bedövande nuläge till en utveckling åt rätt håll. Lämna det tredje rummet och öppna dörren till det fjärde.
Rum nummer fyra: Förnyelse
Den korta stund du befinner dig i dörrkarmen mellan rum tre och fyra, inbillar jag mig att det mitt i all svärta uppstår ett visst lugn. Det värsta är över.
Rum nummer fyra. Här lever inspirationen och sjuder kreativiteten — allt genomsyrat av förnyelse. Här finns energi. Här finns hopp och tro. Här finns kraft. Utmaningen är att verkligen ta tillvara på den och omsätta tankar och idéer till handling och görbara missioner. Jag tänker att det är väldigt stimulerande att vara i detta rum. Men som vanligt så går det inte att stanna alltför länge. Förr eller senare tvingas man vidare eller tillbaka till det första rummet.
Och sen börjar allt om igen.
Att förstå rörelsemönstret
Sann eller inte. Vetenskaplig eller högst tveksam. Men för mig är fyrarummaren en tröst när jag ser på vår värld. Vi frågar oss varför vi som mänsklighet inte har kommit längre. Borde vi inte lärt oss efter världskrig och kärnvapenexplosioner, förintelser och förtryck?
Jag tror svaret delvis finns i fyrarummaren.
Jag tror det handlar om att förstå rörelsen. Visst, vi befinner oss ständigt i förändringens fyra rum. Vi går runt i våra rum. Varv efter varv. Process efter process, mer eller mindre medvetna om vilket rum vi för tillfället befinner oss i.
Med ett undantag.
Censurens rum.
Rummet du aldrig märker
Egentligen har du aldrig någon aning om när du kliver in i det. Du är fullt sysselsatt med att försvara din nöjdhet och censurerar omedvetet det som inte är bra.
Och det är här jag tror vi befinner oss nu. I alla fall jag.
”Vad är det som håller på att hända?” säger vi och stirrar på varandra med lika delar panik och vanmakt. ”Hur kunde vi INTE se detta komma?”
Jo, för att vi är människor. Vi är mänskliga. Vi upprepar historien även om tingen runt omkring oss uppdateras och tekniken springer förbi oss i linjär riktning.
Kollektiv förvirring?
Jag upplever att vi är kollektivt förvirrade. Agerar splittrat. Försöker hitta gammalt fotfäste. Och när det tycks bortspolat famlar vi efter nya fotfästen. Förmodligen inte helt genomtänkta. Men vi måste hitta nåt att utgå från. Att bottna i. Ta spjärn ifrån. Det är bråttom och vi vill inte vänta. Vi vill inte stanna här. Vi vill vidare till nästa rum: Det som heter Förnyelse.
För varje vända vi tar oss runt i lägenheten tar vi oss samtidigt framåt. Faktiskt. Bit för bit blir världen bättre. Blir vi som mänsklighet mer medvetna om var vi är, vad vi har gjort för att hamna här och vilka vår gemensamma utmaningar framåt måste vara.
Det är mitt pepp-budskap denna gång.
Nyårsönskan à la Sally
Det blir bättre.
Och jag vet fortfarande ingen som sagt det bättre än Maria Lundkvists härliga och underfundiga karaktär Sally: ”Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke.”
Nu tar den här podden paus på obestämd tid. Kanske kommer den tillbaka i exakt samma form. Kanske inte. I vilket fall så kommer jag varken sluta skriva, grubbla eller fundera över det som skaver. Du är välkommen att följa mig på LinkedIn eller via Facebook. (Fast på fejjan får du vara beredd på att det även kan förekomma inlägg av lite mer privat karaktär.)
Jag hoppas du får en riktigt fin jul så får vi tillsammans se till att göra 2017 till ett riktigt bra år.
Tack för nu.
Dela artikeln om du gillade den!
Liknande artiklar
Förslag på mer läsning
Miljö- och hållbarhetpåståenden i din marknadsföring
Medvetna konsumenter lockar till miljö- och hållbarhetspåståenden i företagens marknadsföring. Men kraven på vad som får sägas inom detta område är extra hårda. Ta reda på vad som gäller. Läs denna artikel i Kntnt Magasin skriven av advokat Erik Ullberg och biträdande jurist Richard Fürst på Wistrand advokatbyrå.
Läs artikel »Content marketing v/s redaktionell kommunikation – sex krav du skall ställa på din contentbyrå
Står du i begrepp att ta hjälp av en byrå i din content marketing? Då har du säkert upptäckt att var och varannan byrå i kommunikationsbranschen numera påstår sig vara experter på ämnet. Begreppet används flitigt av många, vilket gör det svårare för dig som köpare att veta vem eller vilka du ska vända dig till. I denna artikel hjälper Lars Wirtén dig på traven!
Läs artikel »Så skyddar du företagets hemligheter och viktiga kundrelationer
Den höga rörligheten på arbetsmarknaden leder till att många byter jobb. För att hindra att företagshemligheter och viktiga kundrelationer följer med till konkurrenten behöver arbetsgivaren känna till juridiken. Om detta handlar dagens artikel författad av advokat Gustav Sandberg och biträdande jurist Viktoria Hybbinette på Wistrand Advokatbyrå.
Läs artikel »Så får du kontroll på arbetsflödet i din content marketing – del 2
Spar på tid och krafter – effektivisera arbetsflödet i din content marketing! Lars Wirtén och Jörgen Olsson – två erfarna journalister, redaktörer och seniora skribenter, delar med sig av sina bästa tips i två artiklar i Kntnt Magasin. Detta är en andra. Trevlig läsning!
Läs artikel »Vad är artificiell intelligens?
Funderar du på vad AI är och hur du skall förhålla dig till den revolution inom området som vi med säkerhet bara sett början på? Detta är något som vår krönikör Martin Modigh Karlsson ägnar mycket tankemöda. Läs hans intressanta analys i dagens artikel.
Läs artikel »Så får du koll på arbetsflödet i din content marketing – del 1
Effektivisera arbetsflödet i din content marketing. Det finns flera anledningar. Inte minst spar du tid. Lars Wirtén och Jörgen Olsson – två erfarna journalister, redaktörer och seniora skribenter, delar med sig av sina bästa tips i två artiklar. Den första hittar du här!
Läs artikel »Personuppgifter på vift – Vad är ditt ansvar?
Då och då händer det att ett företag förlorar kontrollen över sina kunders personuppgifter. Det är naturligtvis inte bra och får konsekvenser. I denna artikel förklarar advokat Erik Ullberg och biträdande jurist Richard Fürst på Wistrands Advokatbyrå vad en personuppgiftsincident är och vad du måste göra när en sådan har inträffat. Läs och lär!
Läs artikel »Så SEO-optimerar du webbplatsen för röstsök
2020 kommer 50% av alla sökningar ske med rösten visar studie och Googles ”voice search”-tjänst växer så det knakar. Detta gör att du bör SEO-optimera din webbplats för röstsökningar redan nu. I dagens gästkrönika förklarar Alexandra Jung hur du gör!
Läs artikel »Inbound marketing sneglar mot content marketing
I denna gästkrönika reflekterar Niloo Lopez över vart inbound marketing är på väg efter att ha besökt megakonferensen Inbound 2019.
Läs artikel »Överraskande slutsats från INBOUND 2019
Kntnt Radio är tillbaka! I avsnitt 209 diskuterar Pia Tegborg, Thomas Barregren och Niloo Loopez utifrån Niloos ”take aways” från 2019 års upplaga av megakonferensen INBOUND. Samtalet landar i en oväntad konklusion. Pia och Thomas ger också en förklaring till den långvariga tystnaden. Efter 208 avsnitt under nästan lika många veckor blev det helt plötsligt tyst. Vad hände?
Läs artikel »