Mellan september 2015 och juli 2016 sändes fyrtio avsnitt av podden Åsikt – en krönika av och med Thomas Barregren. Detta är en återutsändning av avsnitt 13 från den 30 november 2015.
Avsnitt 13 av Åsikt handlar om emotionella drivkrafter som säljer.
Jag heter Thomas Barregren, och spelar in detta söndagen den 29 november 2015.
Inledning
Företag som anpassar sig till köparnas emotionella drivkrafter tjänar betydligt mer pengar.
Det visar en gigantisk studie som presenteras i novembernumret av Haravard Business Review. Studien omfattar mer en miljard insamlade uppgifter om inköp genererade av mer än en miljon konsumenter hos fler än 400 varumärken i 30 branscher.
Om den här studien, kopplingen till kärnideologi, och vad det innebär för dig, handlar veckans avsnitt av Åsikt.
Kärnvärden driver lönsamhet
Kärnideologi består av ett syfte och av kärnvärden.
Av tradition, gammal vana och säkert också en uns rädsla för att framstå som mjukis, så pratar vd och hens ledningsgrupp ogärna om annat syfte än att tjäna kunden och göra vinst, eller om värderingar mer äkta och djupare rotade i företagskulturen än de som som står i årsredovisningen.
Men jag är övertygad om att alla företag har båda. Även de som ägs eller drivs av de allra mest rättrogna stureplans-kapitalister.
Och jag tror det är viktigt att du gräver dig genom lager av ”corporate bullshit”, ned till ditt företags ädla syfte och fundamentala värderingar, och låter dem vara vägledande för er marknadskommunikation i allmänhet och för er content marketing i synnerhet. För det ger ert innehåll den glöd och äkthet som är nödvändigt för att beröra människor på ett djupare plan och skapa en stark emotionell anknytning.
Och stark emotionell anknytning hos kunder är något som är gemensam för företag som presterar bättre än genomsnittet över tid. Det pekar många studier på.
En av de största har utförts av det amerikanska konsumentundersökningsföretaget Motista. I en lång artikel i novembernumret av Harvard Business Review berättar de om sin studie. Den har pågått i åtta år, och omfattar mer än 1 miljard insamlade uppgifter om demografi och inköp från fler än 1 miljon konsumenter och 400 varumärken i 30 branscher. Nu snackar vi om ”big data”.
Emotionell anknytning
Studien visar på en ökning med 52 procent i kunders värde för ett företag när de går från mycket nöjd till stark emotionell anknytning.
Observera att det alltså är en stor skillnad i värde mellan en kund som (inom citationstecken) ”bara” är mycket nöjd och en som har stark emotionell anknytning.
Faktum är att denna skillnad är mycket större än den mellan en kund som helt sakar emotionell anknytning och de som känner att de är mycket nöjd. Mellan dem skiljer det bara 18%.
Satsa på rätt sak
Det skapar alltså mycket mer värde för ett företag att ta hand om sina redan nöjda kunder, och få dem att känna en stark emotionell anknytning, än vad det gör att ta hand om kunder som inte har någon anknytning och försöka få dem att bli nöjda.
De flesta företag gör tvärtom – försöker tillfredsställa missnöjda kunder – när de istället borde bygga så starka band som möjligt med sina redan nöjda kunder. Och sina konkurrenters kunder.
Det handlar inte om att göra redan nöjda kunder ännu mer nöjda. Utan om att knyta starka känslomässiga band. Band som knyts av emotionella drivkrafter.
Emotionella drivkrafter
I sin studie har Motista identifierat över 300 emotionella drivkrafter. Bara 25 är allmängiltiga. Övriga varierar mellan branscher, varumärken, beröringspunkter och var längs sin beslutsresa köparen befinner sig.
Några av de allmängiltiga drivkrafterna är viljan
- att skilja sig från mängden
- att känna tillförsikt inför framtiden
- att uppleva välmående
- att uppleva frihet
- att uppleva spänning
- att uppleva samhörighet
- att värna miljön
- att förverkliga sig själv
- att känna sig trygg
- att lyckas i livet
Du kan alltså bygga känslomässiga band med ditt företags potentiella och existerande kunder genom att hjälpa dem i strävan att följa sina drivkrafter.
Nyckelordet är ”hjälpa”. Ditt innehåll ska hjälpa, om än aldrig så lite. Det kan räcka med att bara prata om saken. Låt mig förklara med ett exempel.
Exempel
En av de allmängiltiga drivkrafterna är att värna miljön. För många av oss är naturen viktig och nära helig. Vi oroar oss för vår klimatpåverkan och vill göra något (helst utan stora uppoffringar). För några är detta en stark drivkraft. För andra en svag. Men det är en drivkraft hos de allra flesta.
Ett företag kan stärka banden med framförallt dem som har en stark vilja att värna miljön, genom att ta upp ämnet i sin marknadskommunikation. Bäst är förstås handfasta råd. Men det räcker långt att bara prata om saken.
Ett företag som har förstått det är Metsä Tissue, som tillverkar bland annat hushållspapper och toalettpapper med varumärkena Lambi och Serla. Dessa varumärken vänder sig till olika målgrupper som har olika drivkrafter.
Nu ska jag avslöja mina fördomar och förutfattade mening om toapapper-brukare, genom att påstå att Lambi attraherar dem som har en stark vilja att uppleva välmående, och att Serla attraherar dem som har en stark vilja att värna miljön. Till mitt försvar kan jag bara anföra mig själv som exempel. Jag väljer Serla för naturens skull. Och kanske är det därför jag har noterat med viss förtjusning Metsä Tissues native advertising i Omni för just Serla.
Under flera veckor har Serla stått som avsändare av native-annonser som handlar om miljö. Inte om produkternas miljöpåverkan. Utan om miljö i allmänhet.
Med rubriker som…
…har de fångat min uppmärksamhet. Och trots att jag är medveten om reklamens syfte, så kan jag inte låta bli att känna mig mer positiv inställd till Serla. Metsä Tissues native advertisinig har stärkt mitt känslomässiga band till varumärket.
Reklam
Jag ska strax fortsätta att prata om emotionell anknytning, men först ska Niklas Myhr göra reklam för Content Marketing Master Class den 25 januari 2015:
3 steg för att bygga emotionell anknytning
Låt oss återvända till studien om emotionella drivkrafter, som presenterades i en artikel i novembernumret av Harvard Business Review. (Du hittar länk till artikeln i manuset som finns på Kntnts webbplats; gå till www.kntnt.se/magasinet/7996.)
I artikeln presenteras tre steg för att börja bygga emotionell anknytning.
- Börja med att kartlägga vilka drivkrafter som era kunder har.
- Undersök sedan vilka drivkrafter som skiljer de mest lönsamma från resten.
- Och förmå till sist hela organisationen – inte bara marknadsteamet – att kommunicera på ett sätt som linjerar med de drivkrafter som bygger emotionell anknytning med de mest lönsamma.
Det låter ju enkelt, men är naturligtvis svårt. Speciellt det sista – att få med hela organisationen.
Lura inte dig själv
Jag förstår verkligen att det kan vara frestande att börja spela på emotionella drivkrafter i marknadskommunikationen, utan att ha fått med hela organisationen. Motistas studie lovar ju fantastiskt resultat. Och i kärlek och affärer är alla medel tillåtna.
Eller…?
Lura inte dig själv. Det kommer förr eller senare att slå tillbaka.
Tänk bara på SCA. De har länge och väl kommunicerat ett starkt engagemang för klimat, energi, vatten och biologisk mångfald. Jag tror att stora delar av organisationen ställer sig bakom det. Men inte högsta ledningen. De använde privatjet för att hämta glömda plånböcker, åka till fotbolls-VM och skjutsa sina polare kors och tvärs. Och vd:n for heller ensam med privatjet än reguljärt, och släppte därigenom ut 12 ton av växthusgaser. Per tripp tur och retur Stockholm–London. Svenska Dagbladets prisbelönta granskning avslöjade ett enormt gap mellan ord och handling.
Utgå från kärnideologin
Så vad ska du göra? Att förmå hela organisationen att kommunicera – och leva! – på ett sätt som linjerar med de drivkrafter som bygger emotionell anknytning med de mest lönsamma kunderna är kanske inte realistiskt.
Jag föreslår att du istället börjar i andra änden. Jobba med de drivkrafter som stämmer överens med er kärnideologi – inte corporate bullshit-varianten, utan den äkta och djupt rotade kärnideologin.
Hör av dig
Berätta vad du tycker om Åsikt. Vad gillar du? Vad kan göras bättre? Skicka ett mejl till thomas (med th) snabel‑a kntnt.se.
Musik: All Alone © Ivan Chew (CC BY 3.0)
Dela artikeln om du gillade den!
Förslag på mer läsning
Miljö- och hållbarhetpåståenden i din marknadsföring
Medvetna konsumenter lockar till miljö- och hållbarhetspåståenden i företagens marknadsföring. Men kraven på vad som får sägas inom detta område är extra hårda. Ta reda på vad som gäller. Läs denna artikel i Kntnt Magasin skriven av advokat Erik Ullberg och biträdande jurist Richard Fürst på Wistrand advokatbyrå.
Läs artikel »Content marketing v/s redaktionell kommunikation – sex krav du skall ställa på din contentbyrå
Står du i begrepp att ta hjälp av en byrå i din content marketing? Då har du säkert upptäckt att var och varannan byrå i kommunikationsbranschen numera påstår sig vara experter på ämnet. Begreppet används flitigt av många, vilket gör det svårare för dig som köpare att veta vem eller vilka du ska vända dig till. I denna artikel hjälper Lars Wirtén dig på traven!
Läs artikel »Så skyddar du företagets hemligheter och viktiga kundrelationer
Den höga rörligheten på arbetsmarknaden leder till att många byter jobb. För att hindra att företagshemligheter och viktiga kundrelationer följer med till konkurrenten behöver arbetsgivaren känna till juridiken. Om detta handlar dagens artikel författad av advokat Gustav Sandberg och biträdande jurist Viktoria Hybbinette på Wistrand Advokatbyrå.
Läs artikel »Så får du kontroll på arbetsflödet i din content marketing – del 2
Spar på tid och krafter – effektivisera arbetsflödet i din content marketing! Lars Wirtén och Jörgen Olsson – två erfarna journalister, redaktörer och seniora skribenter, delar med sig av sina bästa tips i två artiklar i Kntnt Magasin. Detta är en andra. Trevlig läsning!
Läs artikel »Vad är artificiell intelligens?
Funderar du på vad AI är och hur du skall förhålla dig till den revolution inom området som vi med säkerhet bara sett början på? Detta är något som vår krönikör Martin Modigh Karlsson ägnar mycket tankemöda. Läs hans intressanta analys i dagens artikel.
Läs artikel »Så får du koll på arbetsflödet i din content marketing – del 1
Effektivisera arbetsflödet i din content marketing. Det finns flera anledningar. Inte minst spar du tid. Lars Wirtén och Jörgen Olsson – två erfarna journalister, redaktörer och seniora skribenter, delar med sig av sina bästa tips i två artiklar. Den första hittar du här!
Läs artikel »Personuppgifter på vift – Vad är ditt ansvar?
Då och då händer det att ett företag förlorar kontrollen över sina kunders personuppgifter. Det är naturligtvis inte bra och får konsekvenser. I denna artikel förklarar advokat Erik Ullberg och biträdande jurist Richard Fürst på Wistrands Advokatbyrå vad en personuppgiftsincident är och vad du måste göra när en sådan har inträffat. Läs och lär!
Läs artikel »Så SEO-optimerar du webbplatsen för röstsök
2020 kommer 50% av alla sökningar ske med rösten visar studie och Googles ”voice search”-tjänst växer så det knakar. Detta gör att du bör SEO-optimera din webbplats för röstsökningar redan nu. I dagens gästkrönika förklarar Alexandra Jung hur du gör!
Läs artikel »Inbound marketing sneglar mot content marketing
I denna gästkrönika reflekterar Niloo Lopez över vart inbound marketing är på väg efter att ha besökt megakonferensen Inbound 2019.
Läs artikel »Överraskande slutsats från INBOUND 2019
Kntnt Radio är tillbaka! I avsnitt 209 diskuterar Pia Tegborg, Thomas Barregren och Niloo Loopez utifrån Niloos ”take aways” från 2019 års upplaga av megakonferensen INBOUND. Samtalet landar i en oväntad konklusion. Pia och Thomas ger också en förklaring till den långvariga tystnaden. Efter 208 avsnitt under nästan lika många veckor blev det helt plötsligt tyst. Vad hände?
Läs artikel »